Синдикални одбор Матичног предузећа ЕРС је традиционално и ове године у мјесецу октобру организовао синдикални излет. Након синдикалних излета претходних година у Грчку са посјетом Солуну и Светој Гори, те прошлогодишњег обиласка Опленца- маузолеја српске краљевске породице и манастира у Овчарско-Кабларској клисури, овогодишња дестинација имала је за циљ обилазак Корчуле – „острва Марка Пола“ и Захумља. Излет је организован за викенд у периоду од 07.10.-09.10.2016. године, с тим да је члановима синдикалне организације омогућено плаћање на пет мјесечних рата путем административне забране.

Прва станица овогодишњег синдикалног викенд путовања је био долазак у манастир Завала из 13. вијека, посвећеног Ваведењу Пресвете Богородице. У овом манастиру се замонашио и Св. Василије Острошки, стога овај манастирски комплекс представља мјесто од посебног значаја за духовност нашег народа. Након бесједе и рјечи монаха везано за историју овог манастира, група је наставила пут према Пељешцу дошавши у Оребић у предвечерњим сатима.

Слика 1 – Манастир Завала

Смјештај за учеснике синдикалног путовања, на бази полупансиона, био је обезбјеђен у хотелу са 4* „Беллевуе“ на обали мора, а који се налази у непосредној близини центра Оребића. Оребић, некад мало рибарско мјесташце познато по производњи вина и маслиновог уља, данас је туристичко мјесто и центар трајектних линија које повезују полуострво Пељешац са сусједним острвима Корчула, Хвар, Брач…

Слика 2 – Поглед на град Корчулу

Наредног дана према плану пута група је након вожње бродом пристигла у град Корчула на истоименом острву. Након обиласка старог града Корчуле (13. вијек), у чијем се центру налазе и зидине куће чувеног путописца Марка Пола група је разгледала и остале знаменитости. Наиме, насупрот ових зидина налази се црква Св. Петра, а поред ње су смјештене готичка палата „Арнери“ и ренесансана палата „Габриеллис“ која је данас Градски музеј који садржи документе о корчуланској поморској историји. Поред обиласка Градског музеја, занимљиво је још напоменути, да је највеће интересовање групе изазвала посјета интерактивном музеју воштаних фигура „Марко Поло“, гдје су на веома сликовит и упечатљив начин приказане поставке и најзначајније етапе у животу овог пустолова.

Слика 3 – Воштане фигуре у музеју „Марка Пола“
Сљедећег дана пута група је обишла стари град Стон и древне средњевјековне градске зидине које свједоче о давно прохујалим времена (мјесто гдје је 1219. године Св. Сава основао Хумску епархију). Стон је и данас, као и у прошлим временима, познат по својим соланама, те бројним узгајалиштима острига. Факултативна вожња бродом – поглед на Стон са морске стране, уз посјету узгајивалишта шкољки, презентацију начина рада, уз дегустацију свјежих шкољки и вина, а која је била планирана програмом пута, нажалост није реализована због лоших временских услова.

Слика 4 – Зидине древног града Стона

За крај путовања група је обишла пећину Вјетреницу, уз пратњу водича, гдје су учесници путовања имали прилике уживати у несвакидашњим чарима ове крашке љепотице.

Слика 5. – Група испред улаза у пећину Вјетреницу

Јединствени природни феномени (јак вјетар, разноврсна морфологија, дужина канала од 7.013 метара, подземна језера), богатсво подземне (у већини случајева ендемичне) фауне и њена бројност, учинили су да Вјетреница буде један од првих споменика природе из Босне и Херцеговине на путу кандидатуре за УНЕСЦО-ову листу свјетске природне баштине. Позната је и као пребивалиште ендемичне врсте – човјечије рибице, али такође и по легендама и предањима везано за боравак вила и скривање хајдука у њеним подземним просторијама.

Након тога је за синдикалце био организован зајднички ручак у гостионици „Завала“ која је саграђена 1903. године као жељезничка станица на линији Сарајево- Дубровник.

Слика 6. – Заједнички ручак у гостионици „Завала“

Потом је група наставила пут за Требиње, те пристигла у поподневним сатима препуна утисака са жељом, да се и у наредном периоду настави са традицијом синдикалних дружења.

Синдикални излет: Корчула 2016