Понекад је авантура више од самог путовања. То је сусрет с непрегледним пејзажима, богатом историјом и шароликим културама протканим духовношћу. У духу православља једно такво путовање започело је 13. маја 2024. године, поласком из Tребиња. Синдикална организација Матичног предузећа у сарадњи са туристичком агенцијом „Happy Travel“ из Бијељине, организовала је прољећно путовање у Егину, а према програму „Охрид – Свети Наум – Солун – Метеори – Егина – Атина“.

Први дан путовања, 13. маја, био је испуњен узбуђењем и ишчекивањем. Путници су кренули из различитих градова, укључујући Бања Луку, Бијељину, Пале и Источно Сарајево, да би се састали у Требињу, одакле је започело ово дуго ишчекивано путовање. Кроз Црну Гору и Албанију, пут нас је водио до првог одредишта, Охрида у Сјеверној Македонији.

Охрид

Долазак у Охрид, 14. маја у јутарњим часовима, донио је очаравајуће призоре овог бисера Балкана. У пратњи локалног водича, истражили смо древне улице, посматрали споменике и упијали дух овог историјски богатог града. Боравак у угодном хотелу омогућио нам је да се добро одморимо и припремимо за сљедећу етапу путовања.

Наредног дана, 15. маја, упутили смо се ка манастиру Светог Наума, свједочанству духовности и историје овог региона. Након тога, пут нас је водио до Солуна, града богате историје и културног насљеђа. Панорамско разгледање града и слободно вријеме открило нам је бисере као што су „Бијела кула” и Црква Св.Димитрија, те Галериусов лук и Аристотелов трг остављајући неизбрисив утисак на све учеснике путовања. Вече је дочекано у Паралији, пријатном љетовалишту са пјешчаним плажама.

Аристотелов трг у Солуну

Јутро 16. маја најавило је нову етапу – путовање ка Каламбаки и Метеорима. У Каламбаки, живописном градићу смјештеном у подножју импресивних стијена Метеора, посјетили смо радионицу за ручну израду икона која нам је пружила увид у вјештину и традицију грчког народа. Уживали смо у посматрању мајстора како стварају своја ремек-дјела. Након тога упутили смо се ка Метеорима, јединственом мјесту гдје се манастири уздижу на врховима стијена, одушевљавајући својом архитектуром и духовношћу. Улазак у један од манастира био нам је прилика за незаборавно искуство, док су импресивне стијене свједочиле о снази природе и људске вјере. Наш сљедећи циљ био је Атина, главни град Грчке, у који смо дошли у вечерњим сатима.

Метеори

Најупечатљивији тренутак нашег путовања био је петог дана 17. маја, када смо се у раним јутарњим часовима из луке Пиреј отиснули ка острву Егина. Ту смо посјетили манастир Свете Тројице, манастир нестварне љепоте. Свјетлост свијећа обасјавала је иконе и фреске на зидовима, стварајући атмосферу мистичности и светости. Корачајући тихо и са поштовањем, пришли смо мјесту гдје се чувају мошти Светог Нектарија Егинског – чудотворца и исцјелитеља. Посвећујући се тренутку, поклонили смо се пред моштима, носећи са собом своје наде, молитве и жеље. У тишини наших мисли, осјетили смо присуство божанске енергије која нас је обавијала, пружајући нам осећај смирености и утјехе. Са захвалношћу у срцима, напустили смо манастир, носећи са собом благослов и инспирацију која ће нас пратити на новим животним путевима.

Егина

Након посјете манастиру Свете Тројице и поклоњења моштима Светог Нектарија Егинског, слободно вријеме смо искористили за истраживање острва Егина. Шетали смо уским уличицама традиционалних грчких села, посјетили локалне трговине са сувенирима и пробали аутентичне грчке специјалитете у локалним ресторанима. Неки од нас су се одлучили да истраже обалу острва и уживају шетајући прелијепим плажама, а неки су се пак упутили ка историјским и културним знаменитостима, као што су антички храмови и музеји, откривајући богату прошлост овог фасцинантног мјеста.

Повратак у Атину омогућио нам је да доживимо „Грчко вече“, уз традиционалну храну и музику.

Посљедњег дана, 18. маја, са локалним водичем истражили смо Атину, престоницу Грчке и епицентар античке цивилизације. Пјешачка тура водила нас је поред значајних историјских и културних споменика као што су Парламент, трг Синтагма, Краљев парк, стари Олимпијски стадион Хадријанова врата и Зеусов храм. У слободно вријеме, неки су се одлучили да посјете једно од најпознатијих археолошких налазишта на Свијету – Акропољ. Овај историјски драгуљ, са својим импозантним храмовима и фасцинантним погледом на град, пружио је незаборавно искуство за све оне који су се усудили да се попну на његове врхове. Са срцем пуним успомена, кренули смо ка Републици Српској, дијелећи приче о својим незаборавним искуствима.

Универзитет у Атини

Како се путовање ближило крају, осјећаји су били мјешавина радости због онога што смо доживјели и туге што се путовање завршава.

Коначно, 19. маја, вратили смо се својим кућама, носећи са собом не само сувенире, већ и дубоке утиске и нова пријатељства. На овом незаборавном путовању, сваки тренутак био је испуњен осмјехом и чаролијом нових открића. Зближили смо се кроз дијељење прича, доживљаја и смијеха, стварајући не само успомене, већ и трајна пријатељства.

Вођа пута био је колега Симо Бошњак, који је уз подршку лиценцираног туристичког водича Владимира Тимића, током цијелог путовања, водио рачуна да се програм реализује према плану.

Синдикална екскурзија трајала је од 13. до 19.05.2024. године.

Стазама античке Грчке