Синдикална организација Матичног предузећа у сарадњи са туристичком агенцијом „Happy travel“ из Бијељине, организовала је јесење путовање у Тоскану, а према програму „Сиена – Монтекатини – Ћинкветере – Фиренца“.

На пут у Тоскану смо кренули 12.10.2023. из више полазних тачака (Требиње, Пале, Добој). Након угодне ноћне вожње кроз Хрватску и Словенију у раним јутарњим часовима стигли смо у Тоскану, регију чију ћемо богату културу, архитектуру, традицију и гастрономију упознавати наредна три дана.

Први град са којим смо се сусрели је Сиена. То је средњовјековни град познат по изванредној архитектури, умјетности и култури, те врло препознатљивом изгледу, са сликовитим уским улицама, трговима и палатама. Обишли смо једну од најпознатијих атракција у Сиени, катедралу Дуомо, која се налази на централном тргу овог прелијепог града, али и друге атракције као што су Срква Св. Доменика, прва болницу у Европи – Санта Мариа де ла Скала, посјетили смо и мјесто гдје се одржавају  костимиране трке коња „Палио ди Сиена“.

Сиена

У поподневним часовима кренули смо у Монтекатини – познату монденску бању, мјесто које је било наша база током боравка у Италији. Након смјештаја у хотел, имали смо слободно вријеме за индивидуалне активности.

У суботу 14.10.2023. након доручка и кафе у Монтекатинију упутили смо се према мјесту Ла Специа гдје смо се укрцали на воз који повезује свих пет насеља Националног парка – Ћинкветере.

Монтекатини

Обишли смо Риомађоре, мјесто које лежи на стијенама дуж потока Мађоре и спушта се ка мору у форми амфитеатра. Наставили смо путовање возом до Манароле, типичног села ове регије са кућама које се спуштају терасасто до саме обале мора. У наставку смо посјетили село Вернака које је изграђено на узвишењу око готске цркве Св. Маргарите антиохијске из 13-ог вијека. Четврто село које смо обишли је Монтеросо ал Маре, које лежи у средини малог залива, са кућама у облику кула. У послеподневним часовима вратили смо се у Монтекатини, гдје смо имали слободно вече за индвидуалне активности.

Манарола

Последњег дана нашег боравка у Тоскани из Монтекатинија смо се упутили ка Фиренци, граду у коме су живјели и радили Леонардно, Микеланђело, Донатело, Макијавели, Данте, Бокачо… У Фиренци граду који носи епитет престонице свјетске умјетности имали смо прилику да обиђемо: катедралу Санта Мариа дел Фиоре, крстионицу Јована Крститеља, Трг Сињори, Галерију Уфици, мост Векио на ријеци Арно итд.

Фиренца

Током слободног времена у Фиренци посјетили смо интересантне кафиће, продавнице и штандове с производима од керамике, коже и наравно неизоставног вина, након чега смо се упутили према Републици Српској.

Цијeлим током путовања, мeђу члановима групe владала јe добра атмосфeра, а путовање је завршено уз констатацију свих, да се радују следећем путовању и дружењу.

Вођа пута био јe колега Симо Бошњак, који јe уз подршку лиценцираног туристичког водича Милоша Нишића и представика агенције „Happy travel“ Невене Стевановић, током цијелог путовања, водио рачуна да сe програм реализује према плану.

Синдикална екскурзија трајала је од 12. до 15.10.2023. године.

У галерији погледајте више фотографија.

 

Репортажа са синдикалног путовања у Тоскану