Синдикална организација Матичног предузећа у сарадњи са туристичком агенцијом „Happy travel“ из Бијељине, организовала је прољећно путовање у Праг, а према програму „Беч – златни Праг – Будимпешта“.

У четвртак, 20.05.2023. окупили смо се на паркингу испред зграде Електропривреде у Требињу, одакле смо кренули за Беч. Заједно са нашим члановима на пут је пошла и група чланова Синдикалне организације ЗП „ХЕТ“ а.д. Требиње. На путу према Бечу, придружила нам се и група чланова СО МХ „ЕРС“ МП а.д. Требиње из регије Пале, те неколико чланова СО ЗП „Електро-Бијељина“а.д. Бијељина.

У Беч смо стигли у јутарњим часовима гдје смо у панорамском обиласку града, видјели дворац Белведере, Оперу, зимску резиденцију Хабсбурговаца, забавни парка Пратер итд. У пјешачкој тури и уз пратњу водича обишли смо културно-историјске знаменитости које се налазе у центру Беча и искористили слободно вријеме за кафу и шопинг у улици Марија Хилфе штрасе, након чега смо наставили путовање према Прагу.

Беч

Туристичка агенција је за боравак у Прагу обезбиједила и локалног туристичког водича који нам је на најбољи начин приближио најзначајније културно – историјске и друге знаменитости града, те давао корисне савјете како би нам боравак у овом предивном граду био што безбрижнији и опуштенији.

Током боравка у Прагу обишли смо све значајне знаменитости града као што су: Краљевски дворац, Карлов мост, Катедралу Св. Вита, Градску кућу са чувеним астрономским сатом. Шетали смо чувеним тргом и улицама у старом дијелу Прага – обишли Старометске намјести и Вацлавске намјести. Довољно слободног времена и добра организација омогућили су нам да имамо и доста времена за индивидуалне активности, опуштене шетње и посјете трговинама и угоститељским објектима, кроз које се најбоље може осјетити дух града који је и у овом периоду године пун туриста. Посебну чар имало је и ноћно крстарење, гдје смо уживали у романтичним погледима на град, са ријеке Влтаве.

Праг

Током факултативних излета посјетили смо њемачки град Дрезден, један од најбомбардованијих градова у II Свјетском рату, који је обновљен и без обзира на ту чињеницу данас представља један од најљепших њемачких градова, који с разлогом носи епитет „Фиренца на Елби“. У Дрездену смо обишли Богородичну цркву на тргу Нојмаркт, палату Цвингер, Оперу Земпер, импозантни дрезденски дворац и друге знаменитости. Уживали смо и у шетњи обалама ријеке Елбе.

Дрезден

Последњег дана наше екскурзије, у јутарњим часовима,одјавили смо се из хотела и кренули ка Будимпешти. По доласку, на будимској страни обишли смо Рибарске куле, сркву св. Матије, Цитаделу, Краљевски дворац и друге знаменитости, а затим смо, због лошег времена, имали краће панорамско разгледање Пеште са стручним водичем. У чувеној Ваци улици имали смо вријеме за индивидуалне активности.

Ка Републици Српској смо кренули са прелијепим утисцима које су на нас оставили Праг, Дрезден, Беч, Будимпешта, али и мања мјеста кроз која смо пролазили. Упознали смо се са новим културама, пробали смо нека од традиционалних јела чешке и њемачке кухиње, а што је најважније, зближили смо се и провели предивно заједничко вријеме.

Будимпешта

Цијeлим током путовања, мeђу свим члановима групe владала јe добра атмосфeра, а путовање је завршено уз констатацију свих чланова групе, да се радују следећем путовању и дружењу.

Вођа пута био јe колега Симо, који јe уз подршку лиценцираног туристичког водича Пеђе и представика агенције „Happy travel“ Банета, током цијелог путовања, водио рачуна да сe програм реализује према плану.

Синдикална екскурзија трајала је од 20. до 25.04.2023. године.

У галерији погледајте више фотографија.

Репортажа са синдикалног путовања у Праг