Директор „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ Жељко Ковачевић и предсједник синдиката радника овог предузећа Небојша Бјелица потписали су данас у Требињу нови колективни уговор, којим су заштићена радна мјеста и права запослених, те испоштоване препоруке Владе Српске о обезбјеђивању неопходних уштеда.

„Након мукотрпних преговора који су трајали неколико мјесеци направљени су компромиси с обје стране и уз међусобно уважавање постигли смо договор и усагласили текст новог колективног уговора“, рекао је Ковачевић.

Он је додао да ће нови колективни уговор с једне стране омогућити да се испоштују захтјеви Владе Републике Српске, односно направе потребне уштеде, а с друге стране да се сачувају сва радна мјеста и испоштују права запослених.

Из ЕРС-а је саопштено да су потписивањем новог колективног уговора запослени у ЕРС-у показали велики степен одговорности и разумијевања за акуелну економску ситуацију у компанији.

Након потписивања слиједи примјена новог колективног уговора у зависним предузећима, што подразумијева нову систематизацију и вредновање радних
мјеста.

„Урадили смо велики посао, а пред нама је примјена новог колективног уговора у пуном капацитету и што хитније припремање систематизације. Постигли смо значајне компромисе, заштитили права радника, сачували радна мјеста али истовремено усвојили препоруке Владе и надамо се обезбиједили потребне уштеде“, рекао је Бјелица.

Он је истакао да су постигли оно што је максимално могуће, уз пуну подршку менаџмента ЕРС-а.

Извор: Срна

Потписан нови колективни уговор